Sportmassage
Stress, verkeerde houding, overmatige of verkeerde belasting kunnen spanning geven op de spieren.
In dit geval kan een goede ( sport) massage verlichting geven.
Door de massage wordt de doorbloeding van de spieren verbeterd waardoor er ontspanning ontstaat en de spier beter in staat is zijn normale werk te doen.
Voor verschillende klachten zijn er verschillende massages.
Het meest bekend is de sportmassage, het doel van sportmassage is om blessure te voorkomen en de spier sneller te laten herstellen na een activiteit.
De reden voor een sportmassage kan zijn:
*Lichamelijke en geestelijke ontspanning
*Compensatie voor dagelijkse arbeid.
*Compensatie tegen bewegings armoede
*Het langer mobiel blijven.
*Stimuleren van de bloedcirculatie
*Het voorkomen van degeneratieve verschijnselen van het bewegingsapparaat.
Voor een goede gezondheid is ontspanning een groot onderdeel.
“Sportmassage is voor niet-sporters een aanrader omdat het ook een ontspannende werking op het lichaam heeft. Niet-sporters kunnen dezelfde reacties hebben als sporters.
Dit kan bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding of stress komen. Ook zijn er natuurlijk andere redenen. De sportmassage wordt uitgevoerd op een gezond lichaam.
Hierbij kunnen blessures door een sportmasseur behandeld worden. Na de behandeling is het altijd mogelijk om een afrondend afspraak met de sportmasseur maken waarbij deze bijvoorbeeld een ondersteunende tape/bandage kan aanleggen.”
Wat kan een sportmasseur?
“De sportmasseur kan met behulp van zijn kennis een advies aan de sporter doen. Eventueel is een verwijzing van de sporter naar een specialist een vervolgactie. Blessures die zich voor, tijdens of na het sporten kunnen voordoen zijn te voorkomen door massagebehandelingen bij een sporter. Een sportmasseur kan en mag echter wel eerste hulp bieden bij (sport)ongevallen en de geblesseerde begeleiden in een hersteltraject. Mogelijkerwijs is een verwijzing naar een arts of fysiotherapeut daarbij ook noodzakelijk. Verder kan een sportmasseur ook adviezen geven over bijvoorbeeld voeding, kleding, schoeisel en hygiëne.”